Bolu TSO

Çevrimiçi
Bolu TSO

Merhaba 👋

Bize soru sorabilirsiniz?

Artemis Büstü Odamızda Tanıtıldı

23 Mart 2021 Salı / Bolu’nun eşsiz tarihinin en yeni simgesi olan, Bolu Müze Müdürlüğü envanterinde kayıtlı Artemis büstü, Odamızda düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.

Törene Başkan Türker Ateş, Arkeolog Dr. Güzin Bilir ve BAİBÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr.Üyesi Aysun Tuna katıldı.

Törende konuşan Başkan Türker Ateş, Bolu’nun Hititlere kadar uzanan tarihi zenginliği ile son derece önemli bir mirasa sahip olduğunu belirterek, Bolu Müze Müdürlüğü’nde bulunan heykel büstünün de bu mirasın en önemli parçalarından birisi olduğunu dile getirdi. Başkan Ateş, “İlimizin turizminin ön plana çıkabilmesi adına şehir merkezimizde bazı aktivitelere önem vermeye başladık. Yönetim Kurulumuz, Meclisimiz, ortaklaşa çalışmalarımızda Bolu ilinin değerlerini ön plana çıkarma yılı ilan ettik. Pandemi sürecinde bazı çalışmalar yaptık. Coğrafi işaretlere yoğunlaştık ve koruma altına almak için çalışmalar yaptık. Bazı değerlerimiz daha var. Özellikle Bolu’ya ait olmak, dünyada tek olmak ve marka olmak ayrı bir şey. Bu değerleri koruma altına almak ve bilinirliğini artırmak için çalışma başlattık. Müzede incelemelerde bulunduk. Bu eser üzerinde birleştik. Bu heykel başının ne olduğu konusunda çalışmalar yaptık. İlimize gelen turistlerin ilimize ilgi duyabilmeleri için bazı değerleri bilmelerinde fayda olacağına inanıyorum. Bu heykelin Bolu’nun markası olabileceğine, dünyada tek olduğu bilgisine ulaştık. Değerlendirmesini buradaki teknik heyetteki hocalarımız bilgi amaçlı verecek. Bizim için önemli olan, dünyada tek olan bu eserin ilgi çekebilmesi, turistlerin de gelip bu eseri izleyebilmesi. Bakanlığımızdan da Odamız eserin çoğaltılması ve markalaştırılması ile ilgili izinleri almıştır. İlimize gelen misafirlerimize artık bu heykelin küçük ölçekteki örneklerini hediye olarak verme imkanı olacak. Bolu’da böyle bir değer olduğu bilinecek. Müzede bu eserin sergileneceği güzel bir alan oluşturma ile ilgili de Valiliğimiz ile koordineli olarak çalışacağız.” dedi.

Eserin Bolu’nun tarihte ne kadar önemli bir yeri olduğunu gösterdiğini kaydeden Başkan Ateş, bundan sonraki süreç ile ilgili de bilgiler aktardı ve Bolu’da bir kazı çalışması başlatılması gerektiğini söyledi. Ateş, “Üniversite ile birlikte çalışılarak böyle bir kazının başlatılması halinde İlimizdeki tarihin ortaya çıkarılacağına ve aynı zamanda turistlerin de İlimize ziyaretler gerçekleştireceğine inanıyoruz. Bolu hizmetler sektöründe önemli yatırımların olduğu bir il. Turizm bunun en önemli ayağıdır. Bolu tarihinin gün yüzüne çıkması için küçük dokunuşlar gereklidir. Biz bir yerden başladık. Bolu’nun tarihi ile de ön plana çıkmasını, değerlerimizin gün yüzüne çıkmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

BAİBÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr.Üyesi Aysun Tuna ise “Bugün bizler açısından çok önemli bir gün. Rektörümüz Prof.Dr. Mustafa Alişarlı hocamızın bağlantısı ile Oda Başkanımız Türker Bey ile iletişime geçmemiz sağlandı. Sonrasında Düzce’deki kazı heyeti üyemiz Dr. Güzin hocamız ile iletişime geçtik. Uzun soluklu bir çalışma neticesinde de heykel büstü ile ilgili önemli bilgilere sahip olma şansımız oldu. Biz üniversite olarak bundan sonraki süreçte de etkileşim halinde olmayı çok önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.

Sonrasında ise Düzce Konuralp Antik Tiyatro Kazı Heyeti Üyesi Arkeolog Dr. Güzin Bilir, heykel büstü ve araştırma bulguları ile ilgili bilgiler paylaştı. Bilir, Bolu’nun tarih boyunca birçok medeniyete evsahipliği yapmış kadim bir şehir olduğunu belirttiği konuşmasında, Bolu Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmekte olan bu eserin Mimar Sinan GSÜ Öğretim Üyesi Dr. Christine Özgan tarafından yürütülen araştırmaların sonucunda uluslararası bir dergide makale olarak yayınlanma aşamasına geldiğini söyledi.

Dr. Güzin Bilir, devamında bu heykel başının vahşi doğa, bereket, avcılık ve okçuluğun simgeleştirilmiş hali olan Artemis’e ait olduğu bilgisini paylaştı. Bilir ayrıca, büstün Bolu’nun bütün özelliklerinin kişileşmiş hali olduğunu ve ayrıca toprak altında çıkarılmayı bekleyen daha birçok eserin de habercisi niteliği taşıdığını dile getirdi. Büstün oldukça kalite bir mermerden üst düzey işlenmiş bir sanat eseri olduğunu vurgulayan Dr. Güzin Bilir, eserde boyanın hala duruyor olmasının ise eserin bulunduğu yerde önemli bir kamu binasında ve kapalı alanda bulundurulduğunun ve böylelikle boyalarının silinmeden bugüne kadar geldiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Kırmızı ya da kızıl saçın üst düzey yönetici kadın veya tanrıçaların başına uygulandığı bilgisine sahip olduklarını ifade eden Bilir, bu tür eserlerin Roma eyaletlerinde önemli yerlere dikildiğinin altını çizerek, bunun da Bolu’nun Roma eyalet sisteminde önemli bir yere sahip olduğunu gösterdiğini kaydetti. “Eser, Bolu’nun doğal güzelliklerinin, bereketinin, zengin hayvan faunasının kişileşmiş bir simgesidir” diyen Bilir, sözlerine “Bu da doğal güzelliklerinin yanında tarihi ve kültürel güzelliklerinin de var olduğunu bize kanıtlar niteliktedir. Aslında bu eser, Bolu’nun doğal zenginlikleriyle kültürel mirasının bir nevi birleşmiş halidir” dedi. Bilir, bu eserin gündeme gelmesini sağlayan Başkan Türker Ateş’e teşekkür etti.