BOLU COĞRAFİ İŞARETLERİ
TESCİL EDİLEN (22 ADET)
ÜRÜN ADI | KURUMU | TESCİL TARİHİ | |
1 | GÖYNÜK TOKALI ÖRTMESİ | GÖYNÜK BELEDİYESİ İKTİSADİ İŞLETMESİ | 18.9.2017 |
2 | BOLU KIZILCIK TARHANASI | BOLU BELEDİYESİ | 1.12.2017 |
3 | GÖYNÜK BOMBAY FASULYESİ | GÖYNÜK ZİRAAT ODASI | 2.1.2018 |
4 | BOLU KIBRISCIK PİRİNCİ | BOLU TİC. VE SAN. ODASI | 28.7.2020 |
5 | BOLU ÇİVRİL FASULYESİ | BOLU BAĞIŞÇILAR VAKFI | 19.8.2020 |
6 | BOLU KEŞİ | BOLU TİC. VE SAN. ODASI | 21.9.2020 |
7 | BOLU FINDIK ŞEKERİ | GEREDE TİC. VE SAN. ODASI | 21.9.2020 |
8 | BOLU PATATESLİ EKMEĞİ | BOLU TİC. VE SAN. ODASI | 21.9.2020 |
9 | BOLU MANDA KAYMAĞI | BOLU TİC. VE SAN. ODASI | 5.10.2020 |
10 | GEREDE ŞAKŞAK HELVASI | GEREDE TİC. VE SAN. ODASI | 6.11.2020 |
11 | BOLU SARI PATATESİ | BOLU TİC. VE SAN. ODASI | 10.11.2020 |
12 | BOLU KABAKLI GÖZLEMESİ | BOLU TİC. VE SAN. ODASI | 10.11.2020 |
13 | GÖYNÜK DİK BÖREK / GÖYNÜK OKLAVA TATLISI | GÖYNÜK BELEDİYESİ | 7.12.2020 |
14 | GÖYNÜK KABAKLI YUFKA TATLISI | GÖYNÜK BELEDİYESİ | 7.12.2020 |
15 | BOLU GÖYNÜK UĞUT TATLISI | BOLU TİC. VE SAN. ODASI | 9.12.2020 |
16 | BOLU DAĞ FINDIĞI | BOLU TİC. VE SAN. ODASI | 18.12.2020 |
17 | MUDURNU BASMA HELVASI | MUDURNU KAYMAKAMLIĞI | 23.12.2020 |
18 | BOLU KANLICA MANTARI | BOLU TİC. VE SAN. ODASI | 23.2.2021 |
19 | MUDURNU BAL KABAKLI GÖZLEMESİ | MUDURNU KAYMAKAMLIĞI | 12.4.2021 |
20 | GEREDE KEŞİ | GEREDE TİC. VE SAN. ODASI | 14.4.2021 |
21 | MUDURNU KAŞIK SAPI | MUDURNU KAYMAKAMLIĞI | 28.5.2021 |
22 | BOLU KARA KABAĞI | BOLU TİC. VE SAN. ODASI | 11.10.2021 |
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescil ettirilen coğrafi işaretli ürünlere dair kısa notlar:
Bolu Kıbrıscık Pirinci
Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinde Köroğlu dağlarından doğan Aladağ çayının suladığı bereketli Çeltikdere vadisinde yetişen çok özel bir pirinç türü olan ve çiftçiler tarafından geleneksel yöntemlerle hasat edilen Kıbrıscık Pirinci, beslendiği sulardan aldığı verdiği kalitesi ve özellikleri nedeniyle mutfaklarda her zaman yoğun talep görüyor. Diğer pirinçlerde şişme oranı (1:2) olarak gözlemlenirken, bu oran Kıbrıscık pirincinde (1:3) civarında gerçekleşiyor. Esmer bir pirinç olan Kıbrıscık Pirinci, 300 dekarlık bir alanda yıllık 60 ton dolayında yetiştiriliyor ve üretim alanının sınırlı olması, pirincin değerini daha da artırıyor. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası, Kıbrıscık Belediyesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte Kıbrıscık Pirinci üretim alanlarının genişletilmesi konusunda çalışma başlattı. Amaç her yönüyle özel olan bu pirincin daha fazla sofraya ulaşması, ilçenin elde ettiği gelirin ve istihdamın artması şeklinde belirtiliyor. Bolu’nun gözde ürünlerinden Kıbrıscık Pirinci, önümüzdeki süreçte adından sıkça söz ettireceğe benziyor.
Bolu Keşi
Bolu’nun kendisiyle en özdeşleşmiş ürünlerinden birisi de “keş”tir. Coğrafi işaret sicil belgesinde süzme yoğurttan yapılan ve 10 gün kurutma işlemine tabi tutulan sert yapıdaki bir çökelek çeşidi olarak geçen keş, doğrudan tüketilebildiği gibi yörede özellikle rendelenerek ve cevizle karıştırılarak ev yapımı makarnaların (erişte vb.), salataların, börek iç malzemelerinin vazgeçilmezlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Önceleri Bolu dışında çok yaygın bir bilinirliğe sahip olmayan Bolu Keşi, coğrafi işaret tesciliyle birlikte artık tüm Türkiye’den talep almaya başlayan ürünlerden birisi oldu. Bolu’da keş üretimi geleneksel yöntemlerle köylerde yapılabildiği gibi, ürünün üretimini yapan işletmeler de bulunmaktadır.
Bolu Dağ Fındığı
Bolu’da yetişen en özel ürünlerinden birisi de hiç kuşkusuz Bolu Dağ Fındığı’dır.Diğer fındıklara göre daha küçük (15-20 mm ile 10-18 mm boyutlarında) ve kabuğu kalın olan Bolu Dağ Fındığı, Kasım ayı ikinci yarısı ile Aralık ayında çiçek açmaya başlarken; hasat ise Ağustos ayı ikinci yarısında başlamaktadır. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş’in üzerinde önemle durdukları ürünlerden birisi olan Bolu Dağ Fındığı, çikolata üretiminde ve yine kendisi de coğrafi işaret tescilli olan Bolu Fındık Şekeri üretiminde kullanılmaktadır. Lezzetiyle farkını hemen hissettiren Bolu Dağ Fındığı’nın üretim sahalarının genişletilmesi için Bolu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından çalışmalar sürdürülüyor. Amaç, bu özel fındığı iç pazarın yanı sıra başta Avrupa olmak üzere tüm dünya pazarlarına sunabilmek.
Bolu Fındık Şekeri
Bolu Dağ Fındığı’ndan elde edilen Bolu Fındık Şekeri, yine Bolu’da görülebilecek özel ürünlerden bir tanesi olarak göze çarpıyor. 1920’li yıllardan bu yana Bolu’da üretilmekte olan fındık şekeri, damaklarda bıraktığı eşsiz lezzeti ile yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından da büyük ilgi görmeye devam ediyor. Bolu’da yerel işletmelerde üretimine devam edilen Bolu Fındık Şekeri, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın da üretiminin ve ekonomiye katkısının artmasına yönelik olarak üzerinde önemle durduğu ürünler arasında. Bolu Fındık Şekeri’nin mutlaka tadılması gereken, bir kere tadıldıktan sonra da artık vazgeçilmezleriniz arasına girecek türden bir ürün olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Bolu Patatesli Ekmeği
Hiç kuşkusuz Bolu denince akla ilk gelen ürünlerden birisi, sofraların değişmezi olan ekmeğe Bolu’da yapılan o sihirli dokunuş ile ortaya çıkan Bolu Patatesli Ekmeği’dir. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın katılım gösterdiği yöresel ürün fuar ve organizasyonlarda adeta ziyaretçilerden talep rekoru kıran Bolu Patatesli Ekmeği, içinde bulundurduğu haşlanmış patates, ekşi maya ve oda sıcaklığında 20-25 günü bulan tüketim süresi ile sofraların en önemli tamamlayıcılarından birisi haline geliyor. Bolu’da köylerde ve çeşitli işletmelerde üretilmeye devam eden Bolu Patatesli Ekmeği, Bolu’yu ziyaret ettiğinizde mutlaka alıp evinize götürmeniz gereken ürünlerden bir tanesi.
Bolu Sarı Patatesi
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescil ettirilen bir diğer ürün de, yine Bolu ile özdeşleşen sarı patates. Bolu Sarı Patatesi, ülke genelinde lezzeti, sarı rengi, kışlık depolamaya uygun uzun süre saklanabilir olması ile biliniyor. Bolu mutfağında önemli bir yeri olan Bolu Sarı Patatesi; yemeklerde dağılmadan pişmesi, kızartmalarda parlak sarı renkteki görünümü, ürüne has tat özellikleri ile tercih ediliyor. Bolu Sarı Patatesi, uygun muhafaza koşullarında uzun süre beklemesine rağmen çillenme yapmadığı için bölgede kışlık patates olarak da bilinmektedir. Ürün uzun-oval yumru şekliyle dondurulmuş parmak patates ve patates cipsi üretiminde tercih ediliyor. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası, başta Bolu Ziraat Odası ve ilgili diğer kurumlarla birlikte Bolu Sarı Patatesi’nin ekonomiye katkısının artırılmasına yönelik çalışmalarına devam ediyor.
Bolu Manda Kaymağı
Çok uzun yıllardan bu yana Bolu’da köylerde üretilmekte olan Bolu Manda Kaymağı, 2020 yılında Bolu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından alınan coğrafi işaret tescilinden sonra bütün dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Topraklarının büyük bir bölümü ormanlarla kaplı olan Bolu’nun yüzey şekillerinde dağlar, platolar ve ovalar önemli yer tutuyor. Bolu ili yağış zenginliği ve yeryüzü şekillerinde eğimin fazlalığı nedeniyle çok sayıda irili ufaklı göl ve sulak alanlar açısından zengin. Mandanın da suyu ve sulak alanları seven bir hayvan olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Bolu ili iklimi ve yeryüzü şekilleri ile manda yetiştiriciliği açısından verimli bir coğrafya niteliğine bürünüyor. Köylerde geleneksel yöntemlerle üretilmekte olan Bolu Manda Kaymağı’nda kullanılan manda sütü, protein, kalsiyum ve yağ miktarı olarak diğer sütlerin önüne geçiyor. Bolu Manda Kaymağı, kabak tatlısı, ayva tatlısı, ekmek kadayıfı vb. tatlılara eklenebildiği gibi kahvaltıların da vazgeçilmezi olarak bal ile beraber de tüketilebiliyor.
Bolu Kanlıca Mantarı
Bolu ilindeki ormanlık alanlarda özellikle göknar ağaçlarının bulunduğu yerlerde, doğal koşullarda yetişen Bolu Kanlıca Mantarı, yağış ve nem miktarının yoğunlaşmaya başladığı Ağustos ayı sonları ile Eylül ve Ekim aylarında toplanıyor. Son derece lezzetli, vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller ve B1, B2 ve C vitaminlerini içeren ve Bolu’da yerel düzeyde ekonomik bakımdan gelir getiren bir mantar türü olduğunu ifade etmek mümkün.
Bolu Kabaklı Gözlemesi
Bolu’da saymakla kolay bitmeyecek yöresel değerlerden bir tanesi de, kara kabak kullanılarak yapılan bu gözleme çeşididir. Bolu mutfak kültürünün önemli bir parçası olan Bolu Kabaklı Gözlemesi; bölgedeki gıda işletmelerinde tüketiciye sunulan, sevilerek tüketilen bir hamur işidir. Bolu ilinde üretilen kara kabağın tüketim şekilleri zamanla farklılaşınca, kısıtlı gıdalarla farklı ürünler üretmeye çalışan gıda işletmecileri gözlemeyi kara kabak kullanarak geliştirdiler. Ürünün tarihsel gelişiminde, Bolu’da özel günlerde bir araya toplanılarak imece usulü kadınlar tarafından kabaklı gözleme yapıldığı biliniyor. Sonrasında ise bu leziz gözleme çeşidi nesilden nesle aktarılarak günümüze değin gelmiştir.
Bolu Göynük Uğut Tatlısı
Türklerin Orta Asya’dan getirdiği söylenen bu özel tatlı, bugün Göynük’te yetişen ve çalıbasan olarak tabir edilen ekmeklik buğday çeşidinin çimlendirilerek kullanılması suretiyle üretilen düğün, bayram, hıdırellez gibi özel günlerde yapılan buğday çimi marmeladı tatlısı şeklinde ifade edilebilir. Osmanlı mimarisinin en güzide örneklerinin bugün hala canlı olarak bulunduğu, Akşemseddin diyarı Göynük ile özdeşleşen bu tatlıya olan talep her geçen gün artıyor. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası, tatlıyı tescil ettirerek Bolu’nun kültürel mirasına sahip çıkmasının en güzel örneklerinden birisini daha sergilemiş oldu. Bolu’ya yolunuz düştüğünde mutlaka almanız gereken lezzetlerden birisi.
Bolu Kara Kabağı
Latince tür ismi Cucurbita pepo L. olan ve Bolu ilindeki sebze tarlalarında / bahçelerinde üretilen Bolu Kara Kabağı, tek yıllık bir kültür sebzesidir. Olgunluk durumu, yetiştiricilik koşulları, iklim vb. etmenlere bağlı olarak sarı, turuncu, yeşil renk ve tonlarında üretilmesine karşın halk arasında alışıla gelen adıyla ‘‘kara kabak’’ olarak bilinir. Ayrıca tüketicileri tarafından yeşil renkli yaz kabağı olarak da bilinirliliği mevcuttur. Bolu Kara Kabağı’ndan yapılan tatlı, Bolu mutfağının en lezzetli tatlılarından birisi olup, Bolu’da eski zamanlardan beri severek tüketilen ürünler arasındadır. Bolu Kara Kabağı, aynı zamanda yine coğrafi işaret tescilli olan Bolu Kabaklı Gözlemesi’nde de iç malzeme olarak kullanılmaktadır.