Bolu TSO

Çevrimiçi
Bolu TSO

Merhaba 👋

Bize soru sorabilirsiniz?

Bolu İline Geçici Depolama Tesisi Kurumu Güdümlü Projesi (2016-2017)

Proje AdıBolu İline Geçici Depolama Tesisi Kurulumu
Başvuru SahibiBolu Ticaret ve Sanayi Odası
Proje OrtaklarıBolu Karma ve Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölge  Müdürlüğü, Gerede TSO
Uygulama YeriBolu Karma ve Tekstil İhtisas Organize Sanayi  Bölge Müdürlüğü Yerleşkesi
Tahsis Edilecek Alan19.023 m2 (3.100 m2 kapalı 10.000 m2 açık alan)
Proje Bütçesi5.159.055 TL
Talep Edilen Tutar3.500.000 TL
Eş Finansman Katkısı1.659.055 TL (1.201.149 TL nakdi katkı)
Uygulama Süresi23 Ay

Proje Amacı;

Bolu’da ve TR 42 Bölgesi’nde reel sektörün maliyetlerini azaltarak, rekabetçiliğinin artırılmasına katkıda bulunmaktır.

  • Hedef firma sayısı 320 civarındadır.
  • Bolu’da 177 milyon dolar ihracat, 195 milyon dolar ithalat gerçekleştirilmektedir. (2014)
  • Merkezi Bolu’da olmayan firmaların da rakamları dahil edildiğinde, reel ihracat 639 milyon dolar, reel ithalat ise 223 milyon dolar düzeyinde olup, dış ticaret hacmi 862 milyon dolardır.

Bu proje ile hem ulusal hem de uluslararası geçişlerde taşımacılık, dağıtım, depolama, elleçleme, ayrıştırma, gümrükleme, ihracat/ithalat gibi birçok bütünleşmiş lojistik faaliyetin yerine getirilmesi hedeflenmektedir.

Gerekçeler;

  • Projeye esas geçici depolama hizmeti, gümrük işlemleri sırasında firmaların ihtiyaç duyduğu ve ciddi maliyetler üstlenerek başka şehirlerde satın aldıkları bir hizmettir. (%10 civarında fiyat avantajı sağlamaktadır)
  • Dış ticaret işlemleri gerçekleştiren firmaların özellikle ithalat yönlü olarak ürünlerini bekletebileceği bir depolama tesisine ihtiyaç duyulması,
  • Bolu’da geçici depo/antrepo vb. alanlarda faaliyet göstermekte olan bir tesis veya işletmenin halihazırda bulunmuyor oluşu,
  • Söz konusu tesisin, Gümrük Müdürlüğü (ihtisas gümrüğü yetkisinin de alınacak) ile aynı dönemde faaliyete geçirilmesi, dış ticaret sürecinde gümrük işlemleri gerçekleştiren firmalara gerek zaman, gerek lojistik ve gerekse maliyet yönlü bir avantaj sunacak olması
  • Tesisin aynı zamanda dış ticarete yönelik olsun veya olmasın, sınai üretim gerçekleştiren, depolama hizmetine ihtiyaç duyan tüm sektör kolları açısından fayda sağlayacağı göz önünde bulundurulduğunda, özellikle yeni sanayi yatırımları açısından karar alma sürecine olumlu tesir edecek önemli bir faktör olması

Pazar Payı

Tedarik Zinciri içerisinde Depolama Faaliyetlerinin oranı yaklaşık olarak satış maliyetlerinin 3%’ü civarındadır. Bolu ilinin reel dış ticaret rakamını 862 Mil. $ olarak düşünürsek, toplam depolama maliyeti yaklaşık olarak 25 Mil. $.  Bu rakamlar doğrultusunda firmalara yaklaşık %10 civarında (2,5 Mil. $ avantaj sağlamaktadır.

Projenin Faydaları

  • Bolu ili genelinde dış ticaret ile uğraşan sanayi ve ticaret kuruluşlarının özellikle depolama süreçlerinde ve gümrüklerde yaşamış oldukları sıkıntılar çözümlenerek, geçici depolama tesisi ile katma değerli hizmetler ortaya çıkartılarak yeni istihdam alanları ortaya çıkacaktır.
  • İthalat/ihracat yapan firmaların gümrükleme işlemlerini Bolu ili içerisinde tamamlayabilmeleri ve limanlardan çekilen veya sevk edilecek ürünlerin ise üretim tesislerine yakın depolama alanında tutabilmeleri sağlanacaktır. Bu sayede zaman, maliyet kayıplarını azaltarak, operasyonel kontrollerini artıracaklardır.
  • Özellikle birim maliyetlerin azaltılması hem ihraç pazarında, hem de iç pazarda ithal mallarla rekabet edebilmek için çok büyük avantaj sağlayacaktır. Bu da firmaları ihracat yapmaya ve ülkenin 2023 yılı 500 Milyar $ ihracat hedefine çok büyük bir katkı sağlayacaktır.
  • Ayrıca yüksek kar oranlarına sahip firmaların üretimlerinde yüksek teknolojileri kullanmaları ve üretim kapasitelerini artırma imkânı da doğacaktır.