Değerli Üyelerimiz,
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından, uluslararası karayolu taşımacılığında görev yapan TIR sürücülerinin Schengen vize süreleri ve sınır geçişlerinde yaşanan sorunlara ilişkin önemli bir bilgilendirme yapılmıştır.
Özellikle Kapıkule başta olmak üzere batı gümrük kapılarında, sürücülerin vize ve kalış sürelerine ilişkin sorunlar nedeniyle araçların geri çevrilebildiği ve taşıma operasyonlarında aksamalar yaşanabildiği belirtilmiştir.
📌 Uluslararası taşımacılık yapan firmalarımızın, sefer öncesinde aşağıdaki hususları kontrol etmeleri önem arz etmektedir:
- Sürücülerin pasaport ve gerekli seyahat belgelerinin geçerlilik süreleri,
- Schengen vizelerinin geçerlilik tarihleri ve izin verilen giriş sayıları,
- Schengen Bölgesi’nde 180 günlük dönem içerisinde en fazla 90 gün kalış kuralına uygunluk,
- Güzergâh ve varış ülkelerinin giriş ve transit geçiş koşulları.
Ticaret Bakanlığı tarafından, sürücülerin yaşadığı vize sorunlarının çözümüne yönelik ilgili kurumlar nezdinde girişimlerin sürdürüldüğü bildirilmiştir.
Bu süreçte, sınır kapılarında yaşanabilecek gecikmelerin ve olası mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla, uluslararası taşımacılık faaliyetinde bulunan üyelerimizin sürücü ve sefer planlamalarını gerekli kontrolleri yaparak gerçekleştirmeleri önemle rica olunur.
Üyelerimizin bilgilerine sunarız.
Saygılarımızla,
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası
